Tips en info
Veelgestelde vragen

Wanneer hoor ik of een vaart door gaat?
Op de dag dat u ingepland staat nemen wij tussen 12.00 en 14.00 uur contact met u op.
De piloot beslist of het al dan niet door kan gaan.

Kan ik voor 1 persoon een ballonvaart boeken?
Er kan per persoon geboekt worden, Ruif Ballooning zorgt voor de medepassagiers.

Is het koud daar hoog in een luchtballon?
Nee, we varen met de wind mee, dus ervaart u geen wind tijdens uw ballonvaart. Bovendien is er dankzij de brander van de luchtballon in de mand steeds een aangename temperatuur.

Wat moet ik aan tijdens mijn ballonvaart?
Sportieve vrijetijdskleding en stevige niet al te nieuwe schoenen. Bij voorkeur geen nylon kleding en niet te warm, want tijdens de tocht ervaart u geen wind.

Kan ik ook zelf een opstijgplaats uitkiezen?
Normaal heeft Ruif Balloning vaste vertreklocaties, bent u met een "volle" ballonmand, dit is vanaf 3 personen of bij het VIP ballonarrangement dan kunt u een eigen opstapplaats aanwijzen, hier zitten een aantal voorwaarden aan; het veld van 50x50 m gras, zonder obstakels en ver weg van hoogspanning dient u zelf uit te zoeken, wanneer u dan de toestemming van de landeigenaar heeft gekregen, moeten wij hiervoor een vergunning bij de provincie en gemeente aanvragen. Wij zijn hiervan dus afhankelijk. Wanneer hiervoor extra kosten gemaakt moeten worden, zijn wij genoodzaakt deze door te berekenen.

Kan ik ook van locatie A naar B ballonvaren?
De ballon vaart op de wind mee, dus kunnen we niet sturen. We weten waar we opstijgen maar het is altijd een verrassing waar onze luchtballonnen gaan landen.

Welk weer moet het zijn om te ballonvaren?
Het weer is de belangrijkste factor voor een prachtige luchtballonvaart. Er mag zeker niet teveel wind staan en de zichtbaarheid moet goed zijn. Ook mag er geen onweer in de buurt zitten daar dit gevaarlijk is voor ballons. Ook zijn er wettelijke luchtvaart regels die onder andere minimum zichtwaarden eisen.

Waarom varen luchtballons altijd 's morgens of 's avonds?
Een luchtballon is geweldig gevoelig voor thermiek, dit zijn stijg- en daalwinden die ontstaan als de zon de aarde opwarmt. Als de zon het hoogst staat is er dus de meeste kans op dit fenomeen en bij thermiek kan de piloot zijn ballon niet meer op een veilige manier varen. Dus varen wij altijd wanneer de kans op thermiek klein is, in de zomer 's morgens of 's avonds, in de winter kan de hele dag gevaren worden.

Mag u zomaar overal landen?
Doordat een ballon onbestuurbaar is qua richting moeten wij inderdaad steeds beroep doen op de goodwill van de landbouwers en landeigenaars. Wij maken er wel een erezaak van om zo weinig mogelijk schade te veroorzaken en de dieren niet onnodig op te schrikken. Daarom beschikken ballons over de stilste branders. U zult zien, als u zich als een "gast" gedraagt, met respect voor de natuur en de eigenaar van het terrein waar u ongevraagd bent op geland, zijn er meestal geen problemen en bent u van harte welkom. Let wel op niets te beschadigen en niet in de gewassen te lopen. En uiteraard hebben wij voor de grondeigenaar een attentie.

Ik heb last van hoogtevrees, zou ik daar in de luchtballon last van hebben?
Doordat er, eenmaal opgestegen, in de mand geen contact meer is met de grond, en de ballonmand bovendien zeer stabiel en stil hangt, hebben wij uit ervaring vastgesteld dat zeer weinig mensen last hebben van hoogtevrees in een ballon. Een aantal piloten heeft zelf normaal last van hoogtevrees, maar ervaart dit in een ballon ook niet. Dus geen angst, hoogtevrees komt bijna niet voor in een luchtballon.

Hoe lang duurt het opblazen en het opbergen van zo'n heteluchtballon?
Met wat hulp van de passagiers moet men rekenen dat het opblazen van een heteluchtballon ongeveer 20 minuten duurt en het opbergen een half uurtje. Bij iedere opstijging en landing is wat hulp van de passagiers welkom.